Een pantsermeerval, een cowboykikker en een regenboog van kleurrijke beestjes ontdekt in het zuidwesten van Suriname

1/25/2012

Een drie weken durend veldonderzoek in Zuidwest Suriname onthult 1300 bijzondere diersoorten, waaronder 46 die nieuw zijn voor de wetenschap, in een gebied met een rijke biologische en culturele geschiedenis en mogelijkheden voor ecotoerisme ontwikkeling

Arlington, Virginia, V.S./ Paramaribo, Suriname — Een expeditie naar een van de laatste ongerepte tropische bossen ter wereld heeft een ongelooflijke diversiteit van biologische soorten opgeleverd en de buitengewone culturele erfgoed van het gebied bevestigd, aldus Conservation International (CI), die vandaag de resultaten van een wetenschappelijk onderzoek in het zuidwesten van Suriname bekendmaakte. Het onderzoek heeft bijna 1300 soorten gedocumenteerd, waaronder 46 soorten die misschien nieuw zijn voor de wetenschap. De aankondiging komt terwijl de wereldorganisatie deze maand 25 jaar van op wetenschappelijke basis geschoeid natuurbehoud gedenkt.

Het drie weken durend veldonderzoek, een initiatief van het Rapid Assessment Program (RAP) van CI, heeft in augustus – september 2010 drie afgelegen locaties verkend langs de Koetari — en Sipaliwinirivier, in de buurt van het Inheemse dorp Kwamalasumutu, om de weinig bekende biodiversiteit vast te leggen en een bijdrage te leveren aan het verder ontwikkelen van duurzame ecotoerisme voor de lokale bevolking. Het onderzoek werd uitgevoerd door een team van 53 personen, bestaande uit wetenschappers, Inheemsen en studenten, die de diversiteit en de status van planten, vissen, reptielen en amfibieën, vogels, kleine zoogdieren, grote zoogdieren, mieren, sabelsprinkhanen, libellen en waterjuffers, in het water levende kevers, en mestkevers vastlegden.

CI wetenschapper en Directeur van het Rapid Assessment Program, Dr Trond Larsen, zegt: "Ons team had het voorrecht om onderzoek te doen in een ​​van de laatste gebieden uitgestrekte wildernis ter wereld. Als wetenschapper is het spannend om onderzoek te doen in dergelijke afgelegen bossen, waar talloze nieuwe ontdekkingen wachten, vooral omdat wij van mening zijn dat bescherming van deze ongerepte landschappen, terwijl ze nog ongerept zijn, misschien wel de beste mogelijkheid biedt om de biodiversiteit en de ecosystemen waarvan de mens afhankelijk is, ook voor komende generaties te behouden”.

De bevindingen van de expeditie zijn onlangs gepubliceerd in het Bulletin van de RAP Biological Assessment serie, getiteld "A Rapid Biological Assessment of the Kwamalasamatu Region, Southwestern Suriname ". Onder de vele hoogtepunten, maken wetenschappers melding van nieuwe soorten, zoals een grote boomkikker, acht zoetwatervissen en tientallen nieuwe insecten, zoals aquatische kevers, mestkevers, libellen, waterjuffers, en sabelsprinkhanen.

ZIE FOTO'SD VAN DE NIEUWE SOORTEN HIER: http://www.smugmug.com/gallery/20915958_cfTtMX

"Cowboykikker"Hypsiboas sp. heeft langs de poten witte randen en een uitloper op de "hiel." De kikker werd laag op een kleine tak ontdekt tijdens een nachtelijke verkenning in een moerassig gebied aan de Koetaririvier. Het belangrijkst, onderscheidend kenmerk van deze kikker is het ontbreken van een bepaalde eigenschap. Hij lijkt namelijk heel erg op de "Convict Treefrog" Hypsiboas calcaratus maar mist de dwarse zwart-witte strepen van H. calcaratus.

"Pantsermeerval"Pseudacanthicus sp. is een meerval, waarvan de externe benige platen bedekt zijn met stekels om zich te kunnen verdedigen tegen grote piranha's, die in dezelfde wateren voorkomen. Een van de lokale gidsen van de expeditie stond op het punt om een exemplaar als snack te eten, toen de unieke eigenschappen de wetenschappers opvielen en zij de vis konden bewaren.

Er zijn slechts enkele Pseudacanthicus exemplaren bekend uit Suriname en deze is het eerste exemplaar uit de Sipaliwinirivier.

"Crayola-sprinkhaan"Vestria sp. Bekend als Crayola-sprinkhanen vanwege hun opvallende kleuren. Zij zijn de enige sabelsprinkhanen die met behulp van een chemisch afweermechanisme heel effectief de aanvallen van vogels en zoogdieren kunnen afslaan.

RAP onderzoeken zijn sinds 1990 een baanbrekend initiatief van Conservation International en zijn een snelle manier om de unieke biodiversiteit van een gebied te beoordelen en informatie te verschaffen voor het behoud en de duurzame ontwikkeling van een gebied, omdat dikwijls in zeer afgelegen, niet eerder onderzochte gebieden biologische soorten worden geïdentificeerd.

De ontdekking van nieuwe soorten is natuurlijk altijd een spannende uitkomst van deze veldonderzoeken, maar de RAP wetenschappers hebben in Zuid-Suriname ook een verscheidenheid aan andere fascinerende soorten waargenomen, waarvan vele alleen in Suriname voorkomen of voor het eerst in de regio waargenomen zijn. Een paar van deze prachtige soorten waren:

ZIE FOTO'S VAN DE WAARGENOMEN SOORTEN: http://www.smugmug.com/gallery/20354885_WpT4WM

"Pac-Man kikker"Ceratophrys cornuta is een vraatzuchtige 'zit-en-wacht' roofdier met een uitzonderlijk brede mond, die het voor hem mogelijk maakt prooi te slikken, die bijna net zo groot is als zijn eigen lichaam, inclusief vogels, muizen en andere kikkers. Een onderzoeker die met behulp van een radiohalsband vogels trachtte te volgen, vond een van haar studiedieren (met halsband) in de maag van deze kikker!

"Grote hoornkever" — Coprophanaeus lancifer (Linnaeus) is een grote mestkever, zo groot als een mandarijn, met een gewicht van meer dan 6 gram. Hij is metallic blauw en paars. Wat uniek is bij deze soort is dat zowel de mannetjes als wijfjes lange hoorns op het hoofd hebben, die zij als wapen gebruiken.

"Spectaculaire punthoofd sabelsprinkhaan"Loboscelis bacatus was voorheen alleen bekend van het Amazonegebied in Peru. Deze sabelsprinkhaan heeft fluorescerende groen-roze kleuren. Door de waarneming in het zuiden van Suriname is zijn bekend leefgebied aanzienlijk uitgebreid. Dit roofdier voedt zich met insecten en slakken, zaden en vruchten.

"Het gebied was een paradijs voor de entomologen onder ons, met overal spectaculaire en unieke insecten. Ik hoefde niet te zoeken naar mieren, want ze sprongen als het ware op me", zegt Dr Leeanne Alonso, voormalig directeur van CI RAP, nu bij Global Wildlife Conservation. "Ook andere wetenschappers waren behoorlijk onder de indruk van de geweldige diversiteit van vogels en zoogdieren in dit gebied. Je kan's morgens werkelijk heel dicht in de buurt van wilde dieren opstaan - een van de camera traps heeft een jaguar geregistreerd op ongeveer honderd meter van ons kamp".

ZIE DE FOTO'S VAN DE CAMERA TRAPS HIER:
http://www.smugmug.com/gallery/20354885_WpT4WM#!i=1007540884&k=hZfbG

Tijdens het onderzoek hebben de wetenschappers ook de uitgebreide rotstekeningen kunnen waarnemen in een locatie nabij het dorp Kwamalasamutu, bekend als Werehpai. CI-Suriname werkt samen met de lokale gemeenschappen om dit gebied te behouden en te bevorderen voor ecotoerisme. Werehpai werd in 2000 ontdekt en is de oudst bekende menselijke nederzetting in het zuiden van Suriname. Recente onderzoeken op de locatie geven aan dat de eerste tekenen van bewoning vijf duizend jaar oud zijn. Deze locatie heeft de grootste concentratie aan rotstekeningen, die ooit is ontdekt in het Amazone bekken.

CI-Suriname Directeur Annette Tjon Sie Fat, wiens team de opdracht gaf voor het onderzoek en de resultaten zal gebruiken voor verdere activiteiten voor natuurbehoud zegt: "De ongerepte natuur en het cultureel erfgoed van het Kwamalasamutugebied maken dit tot een unieke bestemming voor meer avontuurlijke toeristen, die graag door het dichte regenwoud trekken om zelf op zoek te gaan naar flora en fauna. CI-Suriname en de Trio hopen dit gebied verder te kunnen ontwikkelen tot een niche-markt voor ecotoerisme, terwijl de aanbevelingen van de RAP de gemeenschap zullen helpen om een gebied van 18.000 ha rondom Werehpai, dat zij al zelf tot bijzonder gebied hebben uitgeroepen, te behouden en te beheren."

Het 2010 RAP onderzoek werd gecoördineerd door RAP CI, in samenwerking met CI-Suriname, het Amazone Conservation Team Suriname, de Anton De Kom Universiteit van Suriname, de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB), Panthera, en de Afdeling Natuurbeheer (NB), en werd mogelijk gemaakt door een genereuze subsidie ​​van de Alcoa Foundation.

Het RAP team en CI President Russ Mittermeier keren in maart terug naar Zuid-Suriname om de verkenning van dit ongerepte en mondiaal belangrijke regio voort te zetten.

###

Voor meer informatie:

Chiquita Resomardono
Communications Coordinator at Conservation International Suriname
Office +(597) 421305 
cresomardono@conservation.org

Kelsey Rosenbaum
Media Coordinator at Conservation International
Office+(703)341-2853
krosenbaum@conservation.org

Patricia Malentaqui
International Media Manager at Conservation International
Office +1 (703) 341-2471
pmalentaqui@conservation.org

Deskundigen die beschikbaar zijn voor een interview:

Paul E. Ouboter
Herpetologist
National Zoological Collection of Suriname, publishing a guidebook on Suriname's amphibian species. For more information visit: www.brill.nl/publications/forthcoming

Leeanne E. Alonso
Entomologist
Former CI RAP Director and now Director of Global Biodiversity Exploration for Global Wildlife Conservation (GWC)
leeannealonso@yahoo.com

Brian J. O'Shea
Ornithologist
North Carolina Museum of Natural Sciences
brian.oshea@ncdenr.gov

Trond H. Larsen
Entomologist
Director, Rapid Assessment Program
Tlarsen@conservation.org

Piotr Naskrecki
Entomologist
Museum of Comparative Zoology
Harvard University
pnaskrec@oeb.harvard.edu

Noot aan de redactie:

Conservation International (CI) - Voortbouwend op een sterke wetenschappelijke basis, partnerschap en velddemonstraties, stelt CI gemeenschappen in staat om op verantwoorde en duurzame wijze de natuur, onze mondiale biodiversiteit, te behouden ten bate van het welzijn van de mens, nu en in de toekomst. Opgericht in 1987, herdenkt CI in 2012 haar 25-jarig bestaan. CI heeft haar hoofdkantoor in Washington, DC, en werkt met bijna 900 medewerkers in meer dan 30 landen op vier continenten, en met meer dan 1.000 partners over de gehele wereld.

Voor meer informatie, bezoek www.conservation.org en volg ons op Twitter: @ConservationOrg of Facebook: www.facebook.com / conservation.intl